Ταυτότητα

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

  

“ τέχνης παίδευσις”

Θεατρικό Εργαστήριo Καρδίτσας

σωματείο για την προώθηση της έρευνας και της πράξης
του θεάτρου, του εκπαιδευτικού δράματος και των άλλων παραστατικών τεχνών

 

 

 

    Το “Θεατρικό Εργαστήριο Καρδίτσας” ξεκίνησε από εκπαιδευτικούς που ένιωθαν την ανάγκη για συνεχή επιμόρφωση, έρευνα και συμμετοχή στην εφαρμογή πιλοτικών προγραμμάτων. Είναι μια πρωτοβουλία “βάσης” που άρχισε να υλοποιείται το φθινόπωρο του 1999, αρχικά στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Καρδίτσας σε ετήσια βάση.

Αποκτά δική του οντότητα τον Μάρτιο του 2003, αναγνωρίζεται από το Πρωτοδικείο Καρδίτσας ως νομικό πρόσωπο μη κερδοσκοπικό,  με διαρκή επιμορφωτικό και ερευνητικό χαρακτήρα και ενώνει εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες και φοιτητές χωρίς να έχει συνδικαλιστικές ή συντεχνιακές επιδιώξεις.

Σήμερα τοΘεατρικό Εργαστήριο Καρδίτσαςτέχνης παίδευσις”, “ArtEducationKarditsaTheatricalWorkshopείναι ΝΠΙΔ,μηκυβερνητικός,μη κερδοσκοπικός οργανισμόςαναγνωρισμένος από το Πρωτοδικείο Καρδίτσας (απόφαση 103/2008) ως επιστημονική ένωση-σωματείο. Δεν έχει συντεχνιακό χαρακτήρα, δε διαθέτει αμειβόμενα στελέχη και στηρίζεται αποκλειστικά στις συνδρομές των μελών του, σε χορηγίες και στην εθελοντική εργασία.

Βασικοί σκοποί:      Η μελέτη του Θεάτρου όπως έχει αναπτυχθεί επιστημονικά

Η συνεχής επιμόρφωση όσων επιθυμούν να καλλιεργήσουν την τέχνη του θεάτρου και των παραστατικών τεχνών, θεωρώντας το τόσο ως μορφή τέχνης όσο και ως εκπαιδευτικό εργαλείο μέσα και έξω από το αναλυτικό πρόγραμμα.

Τα μέλη προσεγγίζουν την τέχνη του θεάτρου, μέσα από στοιχεία υποκριτικής, σκηνοθεσίας, σκηνογραφίας, χορογραφίας, δραματουργικής επεξεργασίας, αλλά και τεχνικές συγκρότησης και λειτουργίας ομάδας, θεατρικά παιχνίδια, αυτοσχεδιασμούς κ.α.

      Εξερευνούν τις δυνατότητες που έχει η Θεατρική Τέχνη , το Εκπαιδευτικό Δράμα, το θεατρικό παιχνίδι και γενικότερα οι παραστατικές τέχνες τόσο στη διδασκαλία άλλων μαθημάτων του Αναλυτικού Προγράμματος, μέσα από παιχνίδια ρόλων, ασκήσεις δραματοποίησης, τεχνικές Forum κ.α., όσο και ως εργαλείο αντιμετώπισης διεπιστημονικών, διαπολιτισμικών και κοινωνικών θεμάτων.

Η ανταλλαγή εμπειριών, η επαφή και η γνωριμία με επιστημονικούς και καλλιτεχνικούς φορείς άλλων χωρών.

Η κριτική παρουσίαση των σύγχρονων τάσεων για το Θέατρο και των συναφών παιδαγωγικών και θεατρικών επιστημών, η παρουσίαση του ερευνητικού έργου νέων μελετητών, η αντιμετώπιση-παρουσίαση των τρεχόντων ζητημάτων και η συνεργασία – επικοινωνία με ομοειδείς επιστημονικούς φορείς τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Τι κάνουμε: 

·         Λειτουργούμε θεατρικό εργαστήριο σε ετήσια βάση με συγκεκριμένα αντικείμενα που διδάσκονται από ειδικευμένους εμψυχωτές, καλλιτέχνες και επιστήμονες

·         Από το 2004 λειτουργούν πρότυπη παιδική-εφηβική θεατρική ομάδα

·         Ανεβάζουμε θεατρικές παραστάσεις

·         Διοργανώνουμε κάθε χρόνο το θερινό σεμινάριο θεάτρου – κατασκήνωση “δρυάδες” και το  χειμερινό σεμινάριο θεάτρου – κατασκήνωση “αμαδρυάδες”  στην λίμνη Ν. Πλαστήρα

·         Διοργανώνουμε ημερίδες, σεμινάρια, συνέδρια, διασκέψεις, πιλοτικά προγράμματα σε Σχολεία, συνεργασίες με Πανεπιστήμια, καλλιτεχνικούς οργανισμούς, φορείς του ΥΠΕΠΘ, Δήμους και Νομαρχίες. Συνεργάζεται με το Πανελλήνιο Δίκτυο Εκπαιδευτικών για το θέατρο στην εκπαίδευση

·         Συνεργαζόμαστε για την υλοποίηση προγραμμάτων καλλιτεχνικών, αγωγής υγείας, περιβαλλοντικά του ΥΠΕΠΘ με σχολικές μονάδες από όλη την Ελλάδα στην λίμνη Ν. Πλαστήρα

·         Συμμετέχουμε στην οργάνωσηΠανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας

·         Συμμετέχουμε σε σεμινάρια, συνέδρια, συνδιασκέψεις σε επίπεδο τοπικό, πανελλήνιο και διεθνές

·         Παραγωγή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών ταινιών, έκδοση εντύπων, περιοδικών, βιβλίων, εκπαιδευτικού υλικού, μελετών ή δημοσιευμάτων, cd RΟΜ, DVD πολιτιστικού, ήτοι θεατρικού, λογοτεχνικού, λαογραφικού, ιστορικού, περιβαλλοντικού και κοινωνικού περιεχομένου.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Σπύρος Μπουντούρης,  πρόεδρος

Στέφανος Κατσάρας,  αντιπρόεδρος

Αργυρώ Πιοτογιαννάκη,  γραμματέας

Ελισάβετ Θεμελή Θεοδωρίδου,  ταμίας

Απόστολος Τσαρουχάς  έφορος, υλικού

Καλλιτεχνικός υπεύθυνος: Σπύρος Μπουντούρης

Υπεύθυνος ιστοσελίδας: Κώστας Γεωργίου

 

Ίδρυση-Εξέλιξη & Προηγούμενες Διοικήσεις

Την αρχική κατασκευή του www.theatrokar.gr ξεκίνησε φιλικά ο Κώστας Χαλανούλης
και συνέχισε επίσης φιλικά ο Νίκος Μαϊδώνης. Το φωτογραφικό υλικό και η γενική επιμέλεια  της ιστοσελίδας είναι του Σπύρου Μπουντούρη

Το Θεατρικό Εργαστήριο δεν ξεχνά την Βαγγελιώ Παπαστάθη και τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου αυτούς που χωρίς να το ξέρουν οδηγούν τη σκέψη μας.

“ τέχνης παίδευσις”

Θεατρικό Εργαστήριο Καρδίτσας
. Καφφέ 26,  431 00  Καρδίτσα 
κιν.:  6974958683,    τηλ & Fax. :  2441023025
ιστοσελίδα:      www.theatrokar.gr

e-mail:   [email protected]

art education

Karditsa Theatrical Workshop

Comments are closed.