δρυάδες 2006 “από το παραμύθι στο μύθο …ως το ποίημα”

Θεατρικό Εργαστήρι Εκπαιδευτικών Ν. Καρδίτσας.

 

 

 δρυάδες 2006

   7-13 Ιουλίου

                     Συνομολογούμενη επιτυχία είχε το 3ο Πανελλήνιο Σεμινάριο Θεάτρου «δρυάδες 2006» με θέμα:

“από το παραμύθι στο μύθο   …ως το ποίημα”.

 Το σεμινάριο έγινε στο Νεοχώρι του Δήμου Νεβρόπολης Αγράφων στη λίμνη Ν. Πλαστήρα και

στους υπέροχους χώρους του ξενοδοχείου Ανατολή από τις 7-13 Ιουλίου.

Το σεμινάριο οργανώθηκε από το Θεατρικό Εργαστήρι Εκπαιδευτικών Ν. Καρδίτσας.

Με τη συνεργασία: Της Ιεράς Μητρόπολης Φαναριοφερσάλων, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καρδίτσας, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ν. Καρδίτσας, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην εκπαίδευση, Του Δήμου  Καρδίτσας, του Δήμου Νεβρόπολης και ήταν υπό την αιγίδα του ΥΠΕΠΘ

 

             Ενθουσιασμένοι έφυγαν οι πενήντα συμμετέχοντες από όλη την Ελλάδα κουβαλώντας στις αποσκευές τους τις μαγευτικές εικόνες του τοπίου, την φιλοξενία, αλλά και την θεατρική εμπειρία που αποκόμισαν από σημαντικούς ανθρώπους του θεάτρου.

     Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου λειτούργησαν δύο βιωματικά εργαστήρια και  κατέληξαν στο στήσιμο δύο θεατρικών παραστάσεων που χάρηκε το κοινό.

Με  τις τεχνικές της θεατρικής αφήγησης  το πέρασμα  από το κείμενο στην θεατρική δράση έγινε με την παρουσίαση τριών παραμυθιών. Η ομάδα του εργαστηρίου στο οποίο δίδαξαν η Μάνια Παπαδημητρίου και ο Σπύρος Μπουντούρης παρουσίασε  πρωτότυπα τα παραμύθια: α) «το χερομυλάκι» από την Σητεία της Κρήτης β) «η ιστορία της Ζαρνιγιάρ» από το Αζερμπαϊτζάν γ) «ο μύθος του Αι Λιά» με στοιχεία από την Οδύσσεια. 

    Η ομάδα του εργαστηρίου στο οποίο δίδαξαν η Άλκηστις Κοντογιάννη και ο Τάκης Τζαμαργιάς, μέσα από προσωπικά βιώματα και εμπειρίες δημιούργησε το δικό της παραμύθι για το πρόβλημα της προσφυγιάς και των μεταναστών και με την ενσωμάτωση αποσπασμάτων από τις Τρωάδες του Ευριπίδη, κατέληξε στην παράσταση με γενικό τίτλο: «ο πρόσφυγας».

    Όλους τους συμμετέχοντες ξάφνιασε η άριστη οργάνωση του σεμιναρίου.

       Η  Άλκηστις Κοντογιάννη, Καθηγήτρια Δραματικής Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είπε: στον πανέμορφο τόπο με θέα την Λίμνη ζήσαμε μια εμπειρία συγκλονιστική. Η οργανωτική επιτροπή είχε φροντίσει και την τελευταία λεπτομέρεια, η οποία εμπεριείχε αγάπη, συναίσθημα αλλά και ευρήματα. Όλοι καταθέσαμε ψυχή και αγάπη. Χαίρομαι που ήμουνα μαζί σας. 

    Ο Τάκης Τζαμαργιάς, σκηνοθέτης, διδάσκων Θέατρο στην Εκπαίδευση στο ΤΕΑΠΗ Πανεπιστημίου Αθηνών τόνισε: Σε ένα τόπο μαγείας με υπέροχους διοργανωτές αφουγκραστήκαμε μαγικούς ήχους και ταπεινά ψιθυρίσαμε τους φόβους μας και τους καημούς μας…… για τον Άλλον. Ειπώθηκαν πολλά, το σημαντικότερο είναι αυτό που δεν ειπώνεται, αλλά βιώνεται… αυτό είναι που κάνει τομή στο χώρο και στο χρόνο και μας αφήνει μετέωρους. Από την οργανωτική επιτροπή κρατώ το άδολο του βλέμματός της και εύχομαι να συνεχίσει, διότι αυτό που συμβαίνει εδώ έχει δύναμη και εξακτινώνεται.

     Η  Μάνια Παπαδημητρίου, ηθοποιός, σκηνοθέτης, δασκάλα θεάτρου η οποία πρόσφατα βραβεύτηκε με το έπαθλο Κοτοπούλη για το ρόλο της στο «Γάλα» είπε: Σ αυτήν  την υπέροχη τοποθεσία και μέσα σε ένα κλίμα συνεργασίας, συντροφικότητας αλλά και με ειλικρινή επιθυμία για έρευνα και πνευματική αναζήτηση ζήσαμε μια εβδομάδα με πραγματική ευγένεια… κι αυτό δεν είναι ούτε εύκολο ούτε συχνό σε μια εποχή τέτοιας βίας και βιασύνης σαν τη δική μας. Συγχαρητήρια σε όλους τους ανθρώπους που εργάσθηκαν για να διοργανωθεί αυτό το σεμινάριο. Εύχομαι να ξανασυναντηθούμε.

     Ο Δήμαρχος του Δήμου Νεβρόπολης Αγράφων απένειμε τιμητική πλακέτα στον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής Σπύρο Μπουντούρη για την άρτια οργάνωση του σεμιναρίου θεάτρου μέσα από το οποίο προβάλλονται οι ομορφιές του τόπου μας και η φιλοξενία των κατοίκων της περιοχής.

      Το κέφι κατά τις βραδινές ώρες “ ανέβαζε ” ο Γεώργιος ο Κουτής με το τραγούδι του και την κιθάρα και ακολουθούσε “στις φωνητικές αποχρώσεις” ο Στέφανος και όποιος είχε κέφι.

      Το Θεατρικό Εργαστήρι Εκπαιδευτικών ν. Καρδίτσας ευχαριστεί όσους βοήθησαν για την επίτευξη του στόχου: τους ιδιοκτήτες και το προσωπικό της επιχείρησης των ξενοδοχείων Ανατολή και Αγνάντι. Τις Παραμυθούδες Λόλα Βοτοπούλου και Κούλα Τομαρά μέλη του Μορφωτικού Συλλόγου Σοφάδων. Τους κατοίκους του Δήμου Νεβρόπολης Αγράφων που αγκάλιασαν με την φιλοξενία τους και την απλότητα τους συμμετέχοντες…  και υπόσχεται ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια για ουσιαστική επιμόρφωση ως φορέας κοινωνικής δράσης μέσα από το θέατρο και από όλες τις μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, καθώς επίσης να πραγματοποιήσει την επιθυμία των συμμετεχόντων και των κατοίκων της περιοχής «στα ίδια μέρη να ξαναβρεθούμε».

 

   Η οργανωτική επιτροπή ευχαριστεί για την έμπρακτη στήριξη τους:

 την Ιερά Μητρόπολη Φαναριοφερσάλων , την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση

Ν. Καρδίτσας, την MAZDA ΕΥΡΩΚΑΡ  και το Ελπινίκειο κέντρο ξένων γλωσσών.

 

 

δρυάδες 2006

  

Comments are closed.