αμαδρυάδες 2009

“ τέχνης παίδευσις”

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

2ο Χειμερινό  Σεμινάριο  Θεάτρου  &  Κινηματογράφου

αμαδρυάδες  2009

“περιμένοντας τη βροχή”

Λίμνη  Ν. Πλαστήρα

29 Ιανουαρίου 2009

 

Πεπραγμένα

 

Σε ειδυλλιακά τοπία στη Λίμνη Ν. Πλαστήρα, το “τέχνης παίδευσις”

Θεατρικό Εργαστήριο Καρδίτσας  οργάνωσε το

2ο Πανελλήνιο Χειμερινό Σεμινάριο

Θεάτρου & Κινηματογράφου

στη Λίμνη  Ν. Πλαστήρα “αμαδρυάδες 2009”, διάρκειας 25 ωρών και με γενικό τίτλο: «περιμένοντας τη βροχή».

Το φετινό πρόγραμμα του σεμιναρίου ήταν αφιερωμένο στο ‘νερό’ και ακριβέστερα στη διαχείρισή του, σε ένα από τα μεγαλύτερα οικολογικά θέματα, που έχει εξελιχθεί πια σε σοβαρό πρόβλημα για την ευρύτερη  περιοχή του Νομού της Καρδίτσας, την Ελλάδα και αναμφισβήτητα ολόκληρο τον πλανήτη.

Όλοι όσοι παραβρίσκονταν στο σεμινάριο (εμψυχωτές, συμμετέχοντες και  διοργανωτές) είχαν την μοναδική ευκαιρία να απολαύσουν, κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, το φυσικό περιβάλλον της περιοχής μέσα από διαφορετικές εκφράσεις του χειμώνα: ηλιοφάνεια, ομίχλη, βροχή αλλά και χιονόπτωση φέρνοντας σε όλους συναισθήματα χαράς, αισιοδοξίας και ελπίδας για το μέλλον.

Εκπαιδευτικοί, μαθητές (15-17 ετών), ηθοποιοί, θεατρολόγοι, σπουδαστές δραματικών σχολών, μουσικοί, φοιτητές  καθώς και όσοι θέλησαν να καλλιεργήσουν  την Τέχνη του Θεάτρου και του Κινηματογράφου, προσέγγισαν πολύπλευρα το θέμα του σεμιναρίου με την εμψύχωση εμπείρων δασκάλων – εμψυχωτών.

Βάζοντας τις παρακάτω ερωτήσεις ………..

  • Γιατί υπάρχει το πρόβλημα της  λειψυδρίας;  
  • τι κάνουμε εμείς;

………..Ψάξαμε απαντήσεις.

Και τελικά…

         … οι απαντήσεις  πήραν μορφή στο θέατρο και τον κινηματογράφο.  Από το βιβλίο ‘‘Περιμένοντας τη βροχή’’ του Μπάμπη Τσικληρόπουλου  ξεκίνησε  η επιλογή των θεμάτων και κλιμακώθηκε  με την ανάπτυξη της πλοκής και τον καθορισμό των ρόλων. Η διαδικασία αυτή κορυφώθηκε με την παράσταση προς την οποία συγκλίνανε  και οι υπόλοιποι παράγοντες (μουσική, χορογραφία, σκηνογραφία κλπ). Ακόμη  το εργαστήριο «Εκφράζομαι με εικόνες και ήχους» προσέφερε στους συμμετέχοντες τα βασικά εργαλεία για την κατανόηση της ιδιαίτερης κινηματογραφικής γλώσσας και μέσα από μια βιωματική διαδικασία έγιναν οι ίδιοι δημιουργοί γυρίζοντας δύο ταινίες μικρού μήκους.

Μέσα από την αναζήτηση γνώσεων, εμπειριών και αισθημάτων, οι συμμετέχοντες και δάσκαλοι ανακάλυψαν ο καθένας και έδωσε την δική του εκδοχή στον τίτλο του σεμιναρίου μέσα στο χιονισμένο τοπίο της Λίμνης.

Οι εργασίες του Σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκαν από Πέμπτη 29 Γενάρη έως Κυριακή 1 Φλεβάρη περιλάμβαναν δύο εργαστήρια Θεάτρου & Κινηματογράφου για ενήλικες αλλά και εφήβους, εισηγήσεις, ανοιχτές ομιλίες, παράλληλες δράσεις στην ευρύτερη περιοχή.

ΣΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΞΑΝ

  •  «Ιστορίες που γίνονται θέατρο»

Εμψυχωτής:  Αντώνης Θεοδωρακόπουλοςηθοποιός

  • «Εκφράζομαι με εικόνες και ήχους»

Εμψυχώτης:    Νίκος Θεοδοσίου,  σκηνοθέτης κινηματογράφου

  • «περιμένοντας τη βροχή»

Εισηγητής :     Μπάμπης Τσικληρόπουλος,  συγγραφέας

  •  «όταν η βροχή…»

Εμψυχώτρια:    Αγγελική Κασόλασκηνοθέτης – συγγραφέας

  • «φωνές ρέουσες»

Εμψυχώτρια:    Γλύκα Γιαννούση,   μουσικός

  • «μία σταγόνα κι άλλη μια»

           Εμψυχώτης:   Σπύρος Μπουντούρης,  καθηγητής – εμψυχωτής θεάτρου

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

  1. Εργαστήριο Θεάτρου:

Το Θεατρικό εργαστήριο του Σεμιναρίου λειτούργησε με δασκάλους – εμψυχωτές τους: Αντώνη Θεοδωρακόπουλο, Αγγελική Κασόλα, Γλύκα Γιαννούση και Σπύρο Μπουντούρη.

 

Μετά από μία σύντομη εισαγωγή από τους καθηγητές  και τους διοργανωτές, ξεκίνησε την Πέμπτη το απόγευμα με δύο βασικούς στόχους:

 

Την γνωριμία των συμμετεχόντων με την τέχνη του θεάτρου μέσα από μία εργαστηριακή διαδικασία που αντιμετωπίζει πολλαπλά στοιχεία της σκηνικής τέχνης.

 

Τη δημιουργία παράστασης με θέμα τη λειψυδρία, θέμα αφορμή από το βιβλίο του Μπάμπη Τσικλιρόπουλου, “Περιμένοντας τη βροχή”, παιγμένη από τους συμμετέχοντες του εργαστηρίου προχωρώντας σε μία πιο δομημένη διαδικασία στησίματος, πρόβας, γενικής πρόβας και δημόσιας παρουσίασης της παράστασης  ως αποτέλεσμα του εργαστηρίου.

 

Στο πρώτο σκέλος, μέσα από ομαδικές θεατρικές ασκήσεις και αυτοσχεδιασμούς  προερχόμενες από ένα ευρύ φάσμα τεχνικών και θεατρικών συστημάτων (Σουζούκι, Γκροτόφσκι, Μπάρμπα, Forced Entertainment, Keith Johnston, Michael Checkov…………….), βασικός άξονας της εργασίας  των εμψυχωτών με τους συμμετέχοντες ήταν η δημιουργία συνθηκών ώστε να προκύψει το βίωμα μίας  κοινής σκηνικής εμπειρίας που θα λειτουργούσε ως ουσιαστικό σημείο συνάντησης των συμμετεχόντων μεταξύ τους, αναπτύσσοντας πρωτίστως τα στοιχεία  της ομαδικότητας, της συνεργασίας κι επικοινωνίας επάνω στη σκηνή σε μία συνεχή ροή ‘‘δράσης – αντίδρασης’’,  “παίρνω- δίνω”, λειτουργώντας μέσα από την  “πάσα” που δίνει ο συμπαίχτης αλλά κι ένα σκηνικό ή σωματικό ερέθισμα, ή μία ιδέα. Ταυτόχρονα εξερευνήθηκαν στοιχεία σκηνικής πάλης,  τελετουργικού θεάτρου και η λειτουργία του “χορού”.

 

Παράλληλα δουλεύτηκαν τα στοιχεία της αυτοσυγκέντρωσης,  του φόκους, της εξάσκησης της φαντασίας,  της “ολικής” παρουσίας στη σκηνική στιγμή μέσα από την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων των συμμετεχόντων διευρύνοντας το πεδίο των εκφραστικών, σωματικών, ενεργειακών και “φαντασιακών” μέσων. Την ‘‘άφιξη’’ του “ηθοποιού” σε ένα εσωτερικό σημείο ελευθερίας ώστε να είναι απόλυτα παρόν στη στιγμή χωρίς να προετοιμάζει και να προκαθορίζει την επόμενη κίνησή του.

 

Οι εμψυχωτές μέσα από την  μεταξύ τους συνεργασία, αναλαμβάνοντας διαδοχικά μέρη της εργασίας και παρακολουθώντας το υλικό που έβγαινε από τους στοχευμένους αυτοσχεδιασμούς, προχώρησαν στη δημιουργία του τελικού παραστασιακού κειμένου που αποτέλεσε και το υλικό της παράστασης. Το Σάββατο η ημέρα ξεκίνησε με το εργαστήρι της Γλύκας Γιανούση πάνω στη φωνή και προχώρησε σε τελικές πρόβες για την παράσταση.

 

Το δρώμενο –  παράσταση δέκα λεπτών που δημιουργήθηκε με τίτλο “Η Δίψα” παρουσιάστηκε από την ομάδα του εργαστηρίου, στο κοινό το Σάββατο το βράδυ ως μέρος του ευρύτερου προγράμματος της ημέρας που ξεκίνησε με την εισήγηση του Μπάμπη Τσικληρόπουλου για το πελώριο θέμα της λειψυδρίας στον πλανήτη, καθώς και τις μεγάλες ανισότητες των υδάτινων πόρων που αντιστοιχούν ανά χώρα και άτομο στο παγκόσμιο χάρτη των πλούσιων και φτωχών χωρών σε νερό… Ακολούθησε τοποθέτηση για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων στο νομό Καρδίτσας από το Νομάρχη  Φώτη Αλεξάκο….

 

 

Η δίψα

 

Χορός διψασμένων, εξαθλιωμένων, στα όρια της εξάντλησης μπαίνει στη σκηνή σαν τραγικός χορός. Νερό πουθενά.  Η πορεία μοιράζεται σε δύο κατευθύνσεις και δύο ομάδες. Όταν ανάβει το φως οι δύο ομάδες στέκονται αντιμέτωπες. Στο κέντρο της σκηνής ένα μπουκάλι με ελάχιστο νερό. Το κοιτάνε. Κοιτάζονται αναμεταξύ τους. Ορμάνε σε αργή κίνηση. Ποια ομάδα θα προλάβει;  Αρχίζει η μάχη για το νερό. Καθώς συμπλέκονται σε μία σκηνική μάχη και το μπουκάλι το νερό ταξιδεύει από χέρι σε χέρι, μία κοπέλα ξεφεύγει από το πεδίο της μάχης με το μπουκάλι. Πηγαίνει βιαστικά κι απόμερα για να πιει. Κάποια στιγμή οι δύο αντίπαλες ομάδες συνειδητοποιούν ότι πολεμούν χωρίς αντικείμενο. Το νερό το έχει πάρει άλλος. Όλοι μαζί από κοινού, ορμάνε να πιάσουν τον “κλέφτη”. Καταφέρνει και τους ξεφεύγει. Ξαναορμάνε. Τους ξαναξεφεύγει. Ξαναορμάνε και την τελευταία στιγμή την πιάνουν.  Τη σέρνουν στο κέντρο στης σκηνής καθώς την κυκλώνουν απειλητικά.  Στο μεταξύ ένα ζευγάρι έχει συνεννοηθεί και μέσα στο χάος που προκαλείται, καταφέρνει και αποσπάει το μπουκάλι με το νερό και φεύγουν. Οι άλλοι ακόμα δεν έχουν καταλάβει την απώλεια. Το ζευγάρι ενώ αρχικά είναι ευχαριστημένο και δείχνει ερωτευμένο σύντομα αρχίζει να μονομαχεί για τη σταγόνα. Στην πάλη το νερό χύνεται. Τώρα έρχεται η συνειδητοποίηση σε όλους ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα. Απελπισία, εξάντληση, ξεκίνημα παραισθήσεων.  Σιγά σιγά καταρρέουν όλοι και σβήνουν. Η σκηνή καλύπτεται από σώματα νεκρά, αποστραγγισμένα, καθώς σβήνουν όλοι οι ήχοι και οι κινήσεις που μπορεί να μαρτυρούν τη ζωή. Μέσα στο σκοτάδι και την ησυχία ακούγεται ήχος ταμπούρλου.  Εμφανίζονται δύο φιγούρες περιπλανώμενων μουσικών. Ο άντρας με το τύμπανο και η γυναίκα με την κιθάρα. Περιδιαβαίνουν ανάμεσα από τους νεκρούς παίζοντας μελωδίες παλιές από τα βάθη του χρόνου. Με τη μουσική δίνουν σιγά σιγά ζωή στα πνεύματα των νεκρών.  Ακολουθεί κυκλικός τελετουργικός χορός των πνευμάτων που κάνουν μαγικές επικλήσεις για την επιστροφή της βροχής.  Ο χορός κορυφώνεται εκστατικά και καταλήγει σε στάση. Ένα κόκκινο λουλούδι (παπαρούνα) γεννιέται μέσα από τις φιγούρες των μουσικών. Ήχοι από πρώτες ψιχάλες. Ξάφνιασμα. Αντιδράσεις ελπίδας, απορίας, καθώς η συνειδητοποίηση για τον ερχομό της βροχής έρχεται σιγά σιγά με το δυνάμωμα από τις ψιχάλες. Στιγμές προσωπικής και ομαδικής χαράς. Καθώς η βροχή επιστρέφει με όλη της τη δροσιά και υγρασία και τις  ζωογονητικές δυνάμεις, οι νεκροί γίνονται ζωντανοί μέσα στην  ευτυχία που φέρνει  το άνθισμα της ζωής. Τα φώτα κλείνουν. Τέλος.

αμαδρυάδες 2009 περιμένοντας τη βροχή  blog

http://amadryades09.blogspot.com/

 

  1. Εργαστήριο Κινηματογράφου:

Το Κινηματογραφικό εργαστήριο του Σεμιναρίου λειτούργησε με δάσκαλο – εμψυχωτή το Νίκο Θεοδοσίου.

Το νερό, ως κεντρικό θέμα του Σεμιναρίου, αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης για τους συμμετέχοντες, ώστε να δημιουργήσουν δύο ταινίες μικρού μήκους, διαφορετικού είδους η καθεμία, αφού πρώτα είχαν χωριστεί σε δύο ομάδες εργασίας.

Ο Νίκος Θεοδοσίου δεν παρέμεινε στη θεωρητική πλευρά της επιμόρφωσης απλά παραδίδοντας τη τεχνική του κινηματογράφου, αλλά προχώρησε και επέμεινε κυρίως στη βιωματική εμπέδωση των γνώσεων και πληροφοριών, τις οποίες μετέδωσε με μεράκι στους εκπαιδευόμενούς του, πλήρως εμπλεκόμενος καθ’ όλη τη διάρκεια.

Οι εκπαιδευόμενοι είδαν την κινηματογραφική γλώσσα που αρχικά τους εξήγησε, να «παίρνει σάρκα και οστά» μέσα από τη δημιουργία μίας ταινίας μικρού μήκους, περνώντας όλα τα στάδια της παραγωγής και υλοποίησής της: δημιουργία σεναρίου μέσα από τη συνεργατική ανταλλαγή ιδεών και απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων, καταγραφή του σε storyboard για την καλύτερη οργάνωση της παραγωγής και της κινηματογράφησης της ταινίας, πρόγραμμα ημέρας για τις εσωτερικές και εξωτερικές λήψεις, κινηματογράφηση παράλληλα με τη φροντίδα του σκηνικού, της ενδυματολογικής προσέγγισης και της αναζήτησης των καταλληλότερων ήχων (ρυάκι, βροχή, χιόνι, σπικάζ, μουσική) κατά περίπτωση, επεξεργασία του υλικού για το τελικό αποτέλεσμα (μοντάζ εικόνας και ηχητική επένδυση), τεχνική οργάνωση της παρουσίασης της ταινίας και τελική παρουσίασή της σε όλους τους συντελεστές, διοργανωτές και συμμετέχοντες του Σεμιναρίου καθώς και σε επίσημους καλεσμένους της περιοχής.

Αξίζει να σημειώσουμε, πως το νερό υπήρξε μεν πρωταγωνιστής κατά τη διάρκεια όλων των εργασιών, όμως όχι μόνο σαν πηγή έμπνευσης ως προτεινόμενη θεματική από το Σεμινάριο και τοπίο φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και πέρα από αυτή, αφού «επιβλήθηκε» σε όλες τις μορφές του – ομίχλη, βροχή και χιόνι – γλεντώντας έτσι την τιμητική του…!

Α΄ Ταινία μηκρού μήκους: ‘Το κοχύλι του χιονιού’

http://www.dailymotion.com/video/x89qoc_yy-yyyyyy-yyy-yyyyyyy_shortfilms

Β΄ Ταινία μηκρού μήκους: ‘Ύδωρ, Νερό’

http://www.dailymotion.com/Theodosiou/video/x89rsm_yyyy-yyyy_shortfilms

Επίσης οι συμμετέχοντες όλων των εργαστηρίων, είχαν την χαρά να απολαύσουν τις ομορφιές της περιοχής με περιπάτους στο βουνό αλλά και να ζήσουν ξεχωριστές μουσικές βραδιές στο φιλόξενο χώρο του ξενοδοχείου ‘Ανατολή’ με πολύ κέφι, τραγούδι και χορό.

Το Σεμινάριο κορυφώθηκε το Σάββατο 31 Ιανουαρίου με την κεντρική εκδήλωση της διοργάνωσης, που έγινε παρουσίαση από το εργαστήριο Θεάτρου, θεατρικού δρώμενου με τίτλο «η δίψα», εμπνευσμένο από το βιβλίο του Μπάμπη Τσικληρόπουλου ‘περιμένοντας τη βροχή’, προβολή δύο ταινιών μικρού μήκους με τίτλους «το κοχύλι του χιονιού» και «Ύδωρ, Νερό» που ήταν ο καρπός της δουλειάς του εργαστηρίου Κινηματογράφου αλλά και ομιλία για το πρόβλημα της λειψυδρίας  από το συγγραφέα Μπάμπη Τσικληρόπουλο βασισμένη στο βιβλίο του ‘ περιμένοντας τη βροχή’, εκδόσεις Κέδρος. Επίσημοι καλεσμένοι που ήταν μαζί μας σε αυτή την εκδήλωση, ήταν ο Πατέρας Ελευθέριος, ο οποίος μετέφερε το χαιρετισμό του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος & Φαναριοφερσάλων κου Κύριλλου Β΄, ο κοςΦώτιος Αλεξάκος, Νομάρχης ν. Καρδίτσας, ο οποίος μίλησε για τη διαχείριση του νερού στον Νομό της Καρδίτσας, ο κος Γεώργιος Παπάρας, Αντινομάρχης ν. Καρδίτσας, ο κος Κώστας Φωτάκης, σύμβουλος του Νομάρχη σε θέματα Πολιτισμού & Τουρισμού, ο κος Δημήτρης Αρχοντής πρώην Δήμαρχος Καρδίτσας και νυν Νομαρχιακός Σύμβουλος, ο κος Γεώργιος Γώγολος, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Νεβρόπολης Αγράφων, ο Γιάννης Ευσταθίου, ιδιοκτήτης των βιβλιοπωλείων ‘ΠΑΙΔΕΙΑ’ καθώς και πολλοί φίλοι του “τέχνης παίδευσις” Θεατρικού Εργαστηρίου Καρδίτσας από την πόλη της Καρδίτσας και την ευρύτερη περιοχή. Η παρουσίαση της εκδήλωσης έγινε από την Κωνσταντίνα Μπιτχαβά, μέλος της Θεατρικής Ομάδας του ‘τέχνης παίδευσις’ Θεατρικού Εργαστηρίου Καρδίτσας

Η λήξη του σεμιναρίου έγινε την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης & ενθουσιασμού και ευχαριστίες για την άρτια οργάνωση και το υψηλό επίπεδο, με την απαίτηση – πρόταση όλων των συμμετεχόντων προς την οργανωτική επιτροπή (Σπύρος Μπουντούρης,  Στέφανος Κατσάρας, Απόστολος Τσαρουχάς, Έλσα Θεοδωρίδου, Αργυρώ Πιοτογιαννάκη) “το καλοκαίρι στα ίδια μέρη να ξανά βρεθούμε”

   Οι συμμετέχοντες λοιπόν ευχήθηκαν στην επόμενη συνάντησή μας, που θα γίνει στο καλοκαιρινό σεμινάριο ‘δρυάδες 2009’, να είναι ψηλά η στάθμη του νερού στη Λίμνη.

Οι ευχαριστίες λοιπόν είναι ειλικρινείς και όχι τυπικές σε όλους εκείνους που με την πολύτιμη βοήθειά τους συνέβαλλαν στην πραγματοποίηση του 2ου Πανελλήνιου Χειμερινού Σεμιναρίου Θεάτρου & Κινηματογράφου ‘αμαδρυάδες 2009’: στους υπεύθυνους και όλο το προσωπικό του Ξενοδοχείου ‘Ανατολή’ & ‘Αγνάντι’ για την καταπληκτική φιλοξενία τους και την άμεση και αμέριστη στήριξη τους σε όλη την διοργάνωση, στον Γιάννη Ευσταθίου – Βιβλιοπωλεία ‘‘ΠΑΙΔΕΙΑ’’, στην ΑΝΚΑ, και στον Ηλία Σφέτσιο

Ευχαριστούμε επίσης όλους τους συνεργαζόμενους φορείς: Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ν. Καρδίτσας, Δήμο Καρδίτσας, Δήμο Νεβρόπολης Αγράφων

 

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Σπύρος Μπουντούρης, Μπάμπης Τσικληρόπουλος Αντώνης Θεοδωρακόπουλος, Νίκος Θεοδοσίου, Γλύκα Γιαννούση, Αγγελική Κασόλα

 

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Σπύρος Μπουντούρης,  Στέφανος Κατσάρας, Έλσα Θεοδωρίδου, Απόστολος Τσαρουχάς, Αργυρώ Πιοτογιαννάκη.

 

 

 

 

 

 

    Οργάνωση:

“ τέχνης παίδευσις”

 Θεατρικό Εργαστήριο Καρδίτσας

με τη συνεργασία των:

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ν. Καρδίτσας

Δήμο Καρδίτσας, Δήμο Νεβρόπολης Αγράφων

“ τέχνης παίδευσις”

Θεατρικό Εργαστήριο Καρδίτσας

Γ. Καφφέ 26,  431 00  Καρδίτσα

κιν.:  6974 958683,    τηλ. :  24410 23025

ιστοσελίδα: www.theatrokar.gr

ηλεκτρ. διευθ:   [email protected]

“Art Education”

Karditsa Theatrical Workshop

 

 

Comments are closed.