ΔΡΥΑΔΕΣ 2005 «στα μονοπάτια του γέλιου»

ΔΡΥΑΔΕΣ 2005

«στα μονοπατια του γελιου»

1-8 ΙουλΙου 2005

 

   Ικανοποιημένοι και ευτυχείς ένιωσαν όσοι συμμετείχαν στην 2η Πανελλήνια Θεατρική Κατασκήνωση-Σεμινάριο, που έγινε στο δασικό Χωριό Δρυάδες στο Ν. Καρδίτσας με τίτλο «στα μονοπάτια του γέλιου». Το σεμινάριο απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς, ηθοποιούς, καλλιτέχνες, θεατρολόγους και φοιτητές.

   Βρήκαν  κλειδιά και κώδικες της κωμωδίας, ανίχνευσαν σε τελείως διαφορετικά μονοπάτια μέσα από τα κείμενα των: 1) Μπόστ («Ρωμαίος και Ιουλιέτα») 2)΄Ερικ Μπογκοζιάν («Sexdrugs and Rock `n Roll»). Ένιωσαν ότι η κωμωδία είναι ανατρεπτική, αναρχική, επαναστατική. Για ν’ ανθίσει, χρειάζεται ελευθερία. Ευδοκιμεί σε δημοκρατίες, αλλά έχει τον τρόπο να βρίσκει διεξόδους αποσυμπιέσεις και σε ιδιαίτερα ασφυκτικές καταστάσεις.

    Το εργαστήρι, μέσα από βιωματική άσκηση, κατέληξε σε δρώμενα που καθρέφτιζαν την πορεία όλων όσοι συμμετείχαν σ’ αυτό. Μέσα από χορικά από τα έργα του Αριστοφάνη «Όρνιθες», «Βάτραχοι», «Νεφέλες» και «Λυσιστράτη», οι συμμετέχοντες  βίωσαν το κωμικό στοιχείο με την κίνηση, το τραγούδι και τη μουσική. Με τον χορό πάντα ο άνθρωπος ελευθερώνεται, είναι μια νίκη ενάντια στο θάνατο, όπως και το τραγούδι, γιατί τότε δεν τον  ορίζει τίποτα στην συγκεκριμένη στιγμή του βίου, τότε μετέχει της θείας ουσίας. ….κατέληξαν: «Πέραν του τραγικού το κωμικό».

   Ο συνθέτης κ. Γιώργος Τσαγκάρης έδειξε το μεγαλείο του μεγάλου εμπνευσμένου δημιουργού. Η δασκάλα θεάτρου κ. Εβίτα Παπασπύρου με τις τεχνικές που είναι απαραίτητες για όποιους  ασχολούνται με την τέχνη του θεάτρου πέρα από την αγάπη…. Γι’ αυτό, οδήγησε την ομάδα βήμα-βήμα από το κείμενο στην παράσταση.

    Ο χώρος και το μεράκι συνέβαλαν στο να υπάρξουν συνθήκες δημιουργίας. Οι συμμετέχοντες  θαύμασαν την περιοχή των Αγράφων και την Λίμνη Ν. Πλαστήρα. Γεύθηκαν τοπικές νοστιμιές στο εστιατόριο του Δασικού Χωριού, τις πίτες της κυρίας Ουρανίας και το παραδοσιακό λουκάνικο του κ. Χρήστου Πρίτσα.. Η χαρά , το κέφι και η διασκέδαση δεν έλειπαν.

     

Η καλοκαιρινή κατασκήνωση διήρκεσε οκτώ ημέρες

οργανώθηκε από το Θεατρικό Εργαστήρι Εκπαιδευτικών Ν. Καρδίτσας

με τη συνεργασία του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην   Εκπαίδευση www.TheatroEdu.gr

της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας

των Διευθύνσεων  Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Καρδίτσας

της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ν. Καρδίτσας

του Δήμου Καρδίτσας

του Δήμου Ιτάμου

   

 

Το Θεατρικό Εργαστήρι των Εκπαιδευτικών Ν. Καρδίτσας ευχαριστεί  τον ΟΠΑΠ όσους βοήθησαν για την υλοποίηση του «δρυάδες 2005»,

με την  ελπίδα και την πίστη να γίνει «θεσμός».

 

  

Comments are closed.